Nátrium glutamát avagy mitől lesz MINDEN finom

MSG, mononátrium-glutamát, E621, vagy a glutaminsav nátriumsója - hirtelen nem is tudom, melyik neve a legijesztőbb.

Káros? Nem káros? Mérgező? Természetes?

Sok-sok mítosz, legenda és tévhit kering eme adalékanyag körül. Itt az idő, hogy rendet tegyünk a fejekben.
Ha tudományos kutatásokra szeretnénk hagyatkozni, nem lesz könnyű dolgunk, ugyanis az MSG mellett és ellen is találni fogunk kellő mennyiségű kutatási anyagot. Ez azért lehetséges, mivel az élelmiszeriparnak óriási hasznot hoz ez az adalékanyag, így mindent megtesznek, hogy jogszerűen tuningolhassák velük az “ételeiket”.

Ezért néhány pro és kontra érvet megvizsgálva mindenkinek saját magának kell levonnia a megfelelő következtetést.

Az MSG vagyis nátrium-glutamát a természetben is fellelhető aminosav. Megtalálható a tengeri hínárban, paradicsomban, gombában, tejtermékekben, húsfélékben és halakban is. Saját szervezetünk is állít elő glutaminsavat, érdekesség képpen, az anyatej tízszer annyi glutaminsavat tartalmaz, mint a tehéntej. Tehát akkor úgy tűnik ez egy természetes anyag, gond egy szál se.

Nézzük a másik oldalt is azért! Hallottál már a “kínai étterem szindrómáról”? Vagy lehet, hogy te is tapasztaltad? 
A tünetek között szerepel a gyorsszívverés, fej- nyak- és hátfájás, a gyengeségérzés, és a lehangoltság, depresszió. Röviddel az elfogyasztott ételek után kipirulás, migrénes fejfájás, végtagzsibbadás léphet fel azoknál, akik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak készételeket gyorséttermekben. Egyénenként változó, hogy milyen tünetek és milyen mértékben jelentkeznek.

Hoppá! Most akkor ezek szerint nem jó nekünk!?
Ezek a tünetek főleg azoknál jelentkeznek, akik érzékenyek a nátrium glutamátra vagy nagy dózisban fogyasztják. Például egy ázsiai kiruccanásunk alkalmával könnyen találkozhatunk ezekkel a tünetekkel, hiszen azokban az országokban, úgy használják ezt az adalékanyagot, mint mi a sót.

Ha már Ázsiánál tartunk, a japán nyelvben van egy külön szó a nátrium glutamát ízére: umami (jelentése jóízű). A négy alapvető íz mellett ő az “ötödik íz” Érdekessége, hogy a nyelvünkön lévő összes ízlelőbimbó képes érzékelni. Pedig magának a pornak alig érzékelhető íze és illata van, de amint egy ételhez adod, felerősíti annak a sós-édes-fűszeres ízét, létrehozva egy nagyon intenzív ízharmóniát. 
Szerinted mi a közös az összes feldolgozott, hulladékminőségű, tartósítószerekkel teletömött rágcsában, nasiban, chipsben, zacskóslevesben és egyéb előrecsomagolt ételben?

“De hát olyan finomak”
“Nehéz őket abbahagyni”
“Csak még egyet veszek, meg még egy utolsót”


Ismerős?

Sajnos az élelmiszeripar elköveti ellenünk azt a galádságot, hogy fogja az olcsó, gyenge minőségű, 0 tápértékkel rendelkező alapanyagait, meghinti a szintén olcsó adalékanyagaival és mivel ízlik nekünk, veszünk belőle folyamatosan, így nem kell nagy profitot rátennie. Vagyis emaitt (is) van az óriási árrés egészséges és egészségtelen ételek között. 


Ezek fényében döntse el mindenki saját maga, hogyan vélekedik erről az anyagról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cooktogether.blog.hu/api/trackback/id/tr2014863668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása